#worldpasswordday, 5 tips om je te beschermen en zo maak je een goed wachtwoord

wachtwoord veranderen

Tijdens #worldpasswordday is er extra aandacht voor de veiligheid van je digitale leven. En dat klinkt moeilijk, maar het is zo eenvoudig als het regelmatig aanpassen van je wachtwoord. Hieronder geven we je een aantal tips om te zorgen dat je altijd veilig bent.

Tip 1: gebruik verschillende wachtwoorden en verander ze regelmatig

Je moet tegenwoordig voor alles een wachtwoord instellen en dat is best vervelend want je moet ze allemaal onthouden. Toch is het belangrijk deze wachtwoorden zo moeilijk mogelijk te maken en regelmatig te veranderen. Gebruik je het wachtwoord ‘123456’ dan ben je niet de enige want het is het meest gebruikte wachtwoord. Verander dit zo snel mogelijk in iets anders waarbij je ook letters, cijfers, hoofd- en kleine letters en symbolen door elkaar gebruikt. Het wachtwoord ‘534#GdZ%ono’ is nu eenmaal moeilijker te achterhalen dan ‘123456’.

Daarnaast zijn er ook handige programma’s die je helpen bij het maken en onthouden van een wachtwoord.

Tip 2: veilig cruisen

Natuurlijk is het handig als je in je favoriete koffiebar kunt internetten. Toch moet je voorzichtig zijn met internetten via openbare wifi-netwerken zonder wachtwoord. Deze zijn namelijk relatief makkelijk te hacken. Hackers kunnen zo zien welke handelingen je uitvoert op je mobiele telefoon.
Opzoeken hoeveel poten een duizendpoot heeft is prima, internetbankieren niet.
Even inloggen op je bol.com account met je motorola om te zien wanneer je pakketje wordt bezorgd, je Netflix account updaten of internetbankieren zijn niet verstandig om via een openbaar wifi-netwerk te doen. Opzoeken hoeveel poten een duizendpoot nou écht heeft, is natuurlijk prima 😉

Tip 3: blijf up-to-date

Je krijgt wel eens een notificatie van een van je apps dat je ‘m moet updaten. Komt later wel, denk je. Veeg die notificatie nu niet zomaar weg! Verouderde versies van apps zijn vaak niet opgewassen tegen nieuwe hackmethodes. Werk je geïnstalleerde apps altijd bij naar de nieuwste versie van de software. Vaak bevatten deze updates bescherming tegen nieuwe beveiligingsproblemen. De app store geeft dit meestal automatisch aan. Bij de meeste apps kun je ervoor kiezen om updates automatisch uit te laten voeren. Tip: stel wel in dat updates alleen automatisch uitvoeren als je verbonden bent met wifi. Dat kost je namelijk minder MB’s.

Het updaten van je apps is zeer eenvoudig

Tip 4: check je toestemming

Je hebt last van FOMO* en gaat toch maar Facebook of Snapchat weer installeren op je telefoon. Als je een app of update installeert, krijg je vaak een melding dat de app toegang wil tot bepaalde gegevens. Bijvoorbeeld je contactenlijst, microfoon of fotogalerij. Denk goed na of je dat wel wilt. De app krijgt met jouw toestemming een inkijkje in jouw telefoon en kan die data ook opslaan. Op je iPhone kun je toestemming eenvoudig per app beheren. Ga naar Instellingen -> Privacy. Daar zie je een lijst met machtigingen. Tik op de machtiging en je ziet welke apps toegang hebben.

Google helpt je hier trouwens ook bij. Wanneer je een app op je telefoon lang niet gebruikt, dan zullen de rechten (zoals locatie en toegang tot camera) automatisch weer ingetrokken worden. Zo weet je zeker dat die ene vergeten app niet voor problemen kan zorgen.

*Fear Of Missing Out

Tip 5: ingewikkeld patroontje

Misschien een beetje een open deur, maar het is belangrijk om je telefoon te vergrendelen met een pincode, wachtwoord, patroon of je vingerafdruk. Stel dan ook een pincode in die niet voor de hand ligt, zoals de verjaardag van je hond in plaats van je eigen verjaardag. Of teken een wat ingewikkelder patroon in plaats van de eerste letter van je naam. Zo kan alleen jij de inhoud van je telefoon zien. Smartphonedieven, nieuwsgierige vrienden of achterdochtige partners hebben in ieder geval het nakijken.