Wegdromen in IJsland, het land van vuur en ijs met de Motorola Edge 20 (deel 1)

Yoshi Mertens is een trotse Motograaf voor Motorola. Hij houdt ervan om zijn avonturen vast te leggen door middel van fotografie en film en ditmaal neemt hij ons mee naar IJsland. In dit artikel lees je deel 1 van zijn schitterende reis.

Na lang wachten toch naar IJsland!

September 2020 was de maand waar we allemaal zo hard naar uitgekeken hadden. Na jaren dromen van een bezoek aan het land van vuur en ijs, zou een droom eindelijk werkelijkheid worden. Helaas dacht Corona daar anders over en dienden we onze reisplannen noodgedwongen op te bergen voor ruim 2 jaar.

Op 2 september 2022, was het echter tijd om aan het lange wachten een einde te maken. Alles ingepakt, meer dan voldoende voorbereid en vol ongeduld stapten we het vliegtuig op. Een droom die werkelijkheid werd en ik kan je verzekeren, de hoge verwachtingen werden in die 12 dagen, meer dan ingelost. In dit blog deel ik met jullie slechts een fractie van de highlights en tips en tricks waar je rekening mee moet houden om dit prachtige land vast te leggen met je smartphone.

Op zoek naar de juiste hoek

Bij fotografie moet je steeds de beste of meest interessante hoek proberen te vinden en dat startte al in het vliegtuig. Een zitplaats aan het raam zorgt al van bij vertrek voor de beste entertainment. Zo kon ik al vanuit de lucht een glimps van IJsland opvangen!

Foto 1 vanuit het vliegtuig

Hierbij werden we getrakteerd op prachtige taferelen, variërend van wolkenvelden tot de zon die de mooiste kleuren projecteerde op de Noordelijk Atlantische Oceaan. Hierbij is het belangrijk om steeds de belichting te corrigeren naar de highlights. In foto 1 dus op de wolken en foto 2 op de reflectie van de zon op het water. Op die manier krijg je de beste resultaten en geen overbelichte foto.

foto 2 vanuit het vliegtuig

Standaard laat ik de HDR functie van m’n smartphone op ‘auto’ staan. Op die manier kan de AI (kunstmatige intelligentie) van het toestel bij te donkere schaduwen zorgen voor die extra details. Ik kan je verzekeren, de AI van de motorola edge 20 is hiervoor meer dan slim genoeg!

Voet IJslandse bodem

Eenmaal voet gezet te hebben op IJslandse bodem, was het tijd om de huurwagen op te pikken en richting ons eerste huisje te vertrekken. Onderweg werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang en maakten we een reeks kleinere tussenstops om de eerste impressionante vergezichten vast te leggen. De toon was meteen gezet! Ook hier heb ik gretig gebruik gemaakt van de techniek om de belichting aan te passen naar de highlights (de zon in dit geval), gecombineerd met de HDR-functie om ook voldoende details uit de donkere wolken/voorgrond te kunnen halen.

De weerselementen trotseren in de gouden cirkel en de zuidkust van IJsland

De gouden cirkel is zonder twijfel een ‘must see’, maar ook het drukst bezochte gebied van IJsland. De cirkel is eigenlijk een route van om en bij de 300 km die Nationaal park Þingvellir, het geothermisch gebied Geysir en de Gullfoss waterval als grootste attracties omvat. Er zijn echter nog tal van prachtige tussenstops binnen de gouden cirkel ook, dus laat je niet vangen door enkel aan de drukbezochte gebieden een stop te maken.
De gouden cirkel is ideaal voor een kortere reis naar IJsland of als daguitstap vanuit de hoofdstad Reykjavik.

IJsland heeft op veel plaatsen een zogenaamd microklimaat. Met andere woorden, het weer kan letterlijk elke 5 minuten veranderen en is heel onvoorspelbaar en locatiegebonden. Laat je dus zeker niet afschrikken door een beetje regen, want het is goed mogelijk dat het 20 km verderop stralend weer is. Ook de wind kan heel onvoorspelbaar zijn en stevig uit de hoek komen. Het is als fotograaf dus belangrijk dat je cameramateriaal bestand is tegen de verschillende weerselementen en je ook het juiste materiaal bij je hebt.
Het grote voordeel van de motorola edge 20 is z’n licht gewicht en compactheid, zonder te moeten inboeten op kwaliteit. Toch moet je op een aantal zaken letten voordat je start met het vastleggen van je plaatjes:


Watervallen zijn zeer groots en krachtig in IJsland, waardoor er zeer veel waternevel opstuift. De wind kan dit effect soms nog versterken. Belangrijk is dat je de lens steeds vrij houdt van waterdruppels en dus tijdig eens met een lensdoekje de lens afdoet. Ook vet, stof of vingerafdrukken verwijder ik steeds vooraleer ik een foto maak.

Een andere handige functie is de gebaren functie ‘snel vastleggen’. Veruit m’n favoriete functie van een Motorola smartphone. Een handomdraai met de smartphone en de camera-app staat voor je klaar. Snelheid is zeker belangrijk bij het vastleggen van foto’s in extremere omstandigheden en het beschermen van je materiaal.

Verder hoef je geen schrik te hebben van waterdichtheid (IP52), veroorzaakt door waterdruppels of een beetje regen. De verschillende tests die mijn motorola edge 20 ondergaan heeft, waren geen enkel probleem voor de smartphone.
Dit brengt meteen als voordeel dat je de phone dus snel kan uithalen onder extremere omstandigheden, waar een klassieke camera en bijbehorend statief veel meer tijd vereist om op te stellen. Uiterst handig wanneer het wandelpad zeer krap is en je een hele rij aan toeristen achter je tegen houdt.

Klik hier om naar deel 2 te gaan!