Update voor mijn smartphone , wat is het verschil tussen een versie- en een beveiligingsupdate?

Een smartphone bestaat uit twee delen, de hardware en de software. Beide kunnen niet zonder elkaar maar alleen de software kan tussentijds van een update voorzien worden. In dit artikel bespreken we het verschil tussen de twee soorten updates die er zijn.

Update van de Android-versie op je smartphone

Op de smartphones van Motorola werken met Android gemaakt door Google. Dit is open-source software die voor iedereen ter beschikking is gesteld om te gebruiken of aan te passen.

Google brengt elk jaar een nieuwe versie van deze software uit en biedt deze aan aan de fabrikanten die Android gebruiken voor hun producten. Deze fabrikanten kunnen deze software aanpassen en daarna aanbieden aan de gebruikers van de smartphone.

Elke versie heeft een nummer en momenteel gebruiken de meeste smartphones versie 10 en 11. De meest recente versie op het moment van schrijven is Android 12 en deze vindt nu ook zijn weg naar de smartphones van Motorola. Welke updates er momenteel beschikbaar zijn voor jou smartphone kun je hier lezen.

Android 12 maakt meer gebruik van kleuren

Google brengt met elke versie nieuwe mogelijkheden in de software naar de smartphones. Je kunt daarbij denken aan het Digitale Welzijn waarmee je kan tracken hoe vaak je gebruik maakt van je smartphone. Ook zien we steeds meer de integratie van de slimme bediening van lampen en dergelijke.

Eens in de aantal jaren komt Google ook met een verandering in het uiterlijk van de software. Dit is het geval met Android 12, daar kun je nu veel meer doen om je smartphone met prachtige kleuren te personaliseren.

Krijgt mijn smartphone een update naar de volgende versie van Android?

Een update van de Android-versie kan gevolgen hebben voor de smartphone. Vaak wordt er meer gevraagd van de chipset en het werkgeheugen, soms maken fabrikanten dan de afweging om een update niet te brengen naar het desbetreffende toestel.

Er is in de loop der jaren veel verbeterd wanneer het gaat om het verzorgen van updates naar smartphones. Google besteed er meer aandacht aan en ook Motorola neemt daarin zijn verantwoordelijkheid. Doorgaans is van te voren bekend hoeveel versie-updates een toestel zal krijgen. Deze informatie is bekend en opvraagbaar.

Overigens heeft niet krijgen van een update geen gevolgen voor de veiligheid van je smartphone. Dit wordt namelijk verzorgd door de beveiligingsupdates.

Wat is een beveiligingsupdate?

De wereld om ons heen veranderd snel en we doen steeds meer online. Dat geeft heel veel voordelen maar ook nadelen. Zo zijn er helaas personen en bedrijven die het allemaal niet zo goed met ons voorhebben en heel graag in onze smartphone willen binnen dringen om spam te versturen of , erger nog, er vandoor te gaan met onze data of geld.

Het is een dagelijkse strijd van Google en de fabrikanten om zwakke plekken in de software te ontdekken en deze te dichten. Dit gebeurt aan de lopende band en daarvoor biedt Google elke maand een beveiligingsupdate aan aan de fabrikanten.

De fabrikant maakt deze update weer geschikt en stuurt hem daarna naar zijn gebruikers. Motorola maakt net als ander fabrikanten de keuze om dit elke maand te doen, per twee maanden of per kwartaal. Dit hangt sterk af van welk model je gebruikt en wanneer hij uitgekomen is.

Gouden regel, altijd updaten!

Afhankelijk van welk model toestel gebruikt krijg je een aantal keer per jaar een notificatie dat er een update voor je klaar staat. Wacht niet met het updaten tot een later moment en voer deze update zo snel mogelijk door. Het downloaden gebeurd op de achtergrond en je hoeft alleen even je toestel te herstarten. Op deze manier ben je altijd voorzien van de allerlaatste update en ook goed beschermd tegen indringers.

Afbeelding Markus Winkler on Unsplash