Op City Safari naar Rome met Motograaf Lucas van Gemert

Lucas van Gemert Rome

30 april 2022 was het zo ver. Het vliegtuig vertrok om 08.40 vanuit Brussels Airport naar mijn bestemming: Rome, de stad van de oudheid.

Mijn naam is Lucas van Gemert, een 19-jarige motograaf voor Motorola. Het is fantastisch wanneer ik mijn twee grootste passies fotografie en reizen mag combineren. Samen met mijn motorola edge 20 pro leg ik de highlights van Rome vast, hier geef ik informatie over hoe mijn bevindingen zijn en informatie over de bezienswaardigheden. Dat belooft natuurlijk veel goeds!

Lucas van Gemert

De motorola edge 20 pro heeft een 50x zoom, wat erg handig is om bepaalde gebouwen van dichtbij vast te leggen. Verder heeft het toestel ook een groothoekfunctie, waar ik persoonlijk ook erg van houd, dit omdat je soms net meer wat diepte effect kan geven of bepaalde onderwerpen helemaal op de foto kan zetten. Wat in Rome erg handig is omdat er erg veel gebouwen zijn!

11 bezienswaardigheden in het prachtige Rome

Colosseum

Het Colosseum (of Flavium Amfitheater) is één van de beroemdste monumenten middenin de waanzinnig mooie stad. In het jaar 72 van de eerste eeuw liet de Romeinse keizer Vespasianus het immense bouwwerk bouwen om indruk te maken. Naast indruk maken, werd het Colosseum ook gebruikt voor schouwspelen. Dat begon met gezellige toneelstukken, maar liep al snel uit op gevechten tussen gladiatoren, variërend van krijgsgevangen en slaven tot ter dood veroordeelden en zelfs dieren.

Door gebruik te maken van de groothoekfunctie, creëer je meer diepte

Monumento a Vittorio Emanuele II

Aan het plein Piazza Venezia ligt een van de opvallendste gebouwen van Rome, het monument van de eerste Italiaanse koning Vittorio Emanuele II. Het gebouw is ook bekend onder de naam Altara della Patria, het altaar van het vaderland en herdenkt de eenwording van Italië. De Romeinen gebruiken verder de bijnamen ‘typmachine’ en ‘bruidstaart’. Het kolossale witte gebouw bevat o.a. een museum en het graf van een onbekende soldaat, welke bewaakt worden door twee soldaten.

Door de 50x zoom te gebruiken, kun je het onderwerp dichterbij halen

Trevifontein

De beroemdste fontein van Rome en misschien wel ter wereld is de ‘Fontana di Trevi’. Deze barokke fontein, gelegen op Piazza di Trevi, werd gebouwd in de 18e eeuw en de fontein beeldt de god van de zee, Neptunus, uit op zijn strijdwagen richting de zee. Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een muntje te verwerpen in de Trevifontijn, want de gooier van de munt zal ‘ooit terugkeren in Rome’.

Ook bij deze foto heb ik gebruik gemaakt met de groothoeklens, hierdoor kan je heel het gebouw op de foto zetten

De Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek, officieel ‘Basilica di San Pietro in Vaticano’ is het geestelijke centrum van de Katholieke kerk en de residentie van de paus. De enorme basiliek, gelegen in de zelfstandige staat Vaticaanstad en aan het gelijknamige Sint-Pietersplein, is gebouwd op het vermoedelijke graf van Petrus.

Door de foto op een lager perspectief te nemen, lijkt alles veel groter
Maak gebruik van het licht, zoals je hier ziet komt er een lichtstraal door het raam. Dit zorgt voor een bijzonder element in je foto
Zorg ervoor dat je goed op de compositie let, dit maakt de foto een stuk beter

Vaticaans museum en Sixtijnse kapel

De afgelopen eeuwen hebben de pausen een enorme kunstcollectie opgebouwd, variërend van Romeinse voorwerpen, religieuze relikwieën en tal van schilderijen. In de Vaticaans musea krijg je in 54 rijk gedecoreerde zalen een beeld van deze kunstchatten van de Katholieke kerk. Hoogtepunt voor veel bezoekers zal de beroemde Sixtijnse Kapel zijn. De kapel met prachtige schilderingen van Michelangelo en vooral bekend van de conclaven om een nieuwe paus te kiezen.

Forum Romanum & Palatijn

Het Forum Romanum was hét centrum van het oude Romeinse Rijk. Wanneer je het Forum Romanum bezoekt wandel je langs de Romeinse opgravingen en het archeologische park van oude tempels, triomfbogen, markthallen en andere belangrijke gebouwen die de keizers hier hebben laten bouwen. Naast het forum ligt de Palatino, de Palatijnse heuvel, waar je de opgravingen van keizerlijke residenties aantreft.

Wissel je perspectief regelmatig af, zodat je niet steeds dezelfde foto’s krijgt

Piazza Navona

Een van de opvallendste pleinen van Rome is Piazza Navona. Het plein dankt zijn enorm uitgerekte vorm aan zijn oorspronkelijke functie van atletiekstadion in de Romeinse tijd. Bezienswaardigheden op het plein zijn aantal fonteinen, waaronder ‘La Fontana dei Quattro Fiumi’ van Bernini, een opvallende obelisk. Daarnaast is Piazza Novona een levendig plein met straatartiesten, cafés en terrassen.

Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo, ook bekend als de Engelenburcht, werd in de 2e eeuw gebouwd als mausoleum in opdracht van keizer Hadrianus. Pas in 590 werd de naam van aartsengel Michaël gekoppeld aan dit mausoleum, nadat tijdens een pestepedemie de toenmalige Paus Gregorius I zag hoe aartsengel Michaël bovenop het mausoleum de zwaard terug in de schede schoof als tekens dat de pestepedemie ten einde was. Later heeft paus Pius II een kapel gebouwd op de plaats waar de aartsengel zou zijn verschenen. Het opvallende bronzen beeld van aartsengel Michaël is gemaakt in 1753 door Pieter Antoon Verschaffelt.

Zorg ervoor dat je een goede compositie kiest

Piazza del Popolo

De Piazza del Popolo is een groot neo-klassiek plein uit de 19e eeuw, oorspronkelijk bedoeld om de bezoekers die de stad in het noorden betraden te verwelkomen. Opvallende bezienswaardigheden op het plein zijn de twee identieke kerken die tegenover elkaar gebouwd zijn, de stadspoort ‘Porta del Popolo’, een enorme Egyptische obelisk en de trappen waarmee je de Pincio heuvel kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Een foto met uitzicht op het plein Piazza del Popolo

Spaanse trappen

Aan de voet van de Franse kerk ‘Trinita dei Monti’ liggen de 135 tredes van de Spaanse Trappen. Via de Spaanse Trappen daal je af naar de Piazza di Spagna, waar u op het plein een opvallende fontein van Pietro Bernini ziet. De 18e eeuwse  Spaanse trappen zijn uitgegroeid tot een toeristische hotspot en bovenaan de trappen heb je een schitterend uitzicht over Rome.

Wanneer je een voorgrond in je foto hebt, creëer je meer diepte in de foto

Pantheon

Een van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd is het Pantheon. Welke functie het gebouw destijds vervulde is nog steeds niet duidelijk, maar in 608 werd het Pantheon door keizer Hadrianus geschonken aan de paus. De huidige kerk heeft behalve een aantal bijzondere grafmonumenten (o.a. schilder Rafaël en enkele Italiaanse koningen) een opvallende grote én open koepel (oculus). Tijdens je stedentrip in Rome kun je het Pantheon gratis bezoeken.

Ik hoop dat je met deze City Safari in Rome de nodige inspiratie hebt opgedaan en je een goed beeld hebt gekregen van hetgeen je allemaal te wachten staat wanneer je binnenkort in de gelegenheid bent om Rome met eigen ogen te bewonderen. En natuurlijk met je Motorola smartphone in beeld te brengen.

Wil je ons laten meegenieten van jouw City Safari? Tag je foto’s dan met @motorola_nl of @motorola_be en #motofoto en #CitySafari

Ben je ook benieuwd naar de City Safari van de Belgische hoofdstad Brussel? Lees deze hier dan!

Heel veel plezier alvast!

Lucas van Gemert